Hirdetés

Mandulás kalács - Imádni fogod!

Hirdetés

Mandulás kalács - Imádni fogod!

Ha eddig nem csináltatok még otthon házi kalácsot, akkor kezdjétek ezzel a mandulás verzióval és utána már mást sem akartok majd csinálni! :D Vicc nélkül mondjuk, ez a cucc már önmagában is tökéletes például reggelire, de vendégváró édességnek, desszertnek és egy pohár meleg tejjel még vacsira is simán el tudjuk képzelni.
Hirdetés

Hozzávalók 1 db 30 cm-es kalácshoz:

A tésztához:

  • 240 ml meleg tej
  • 50 g barna cukor
  • 40 g friss élesztő
  • 400 g liszt
  • 1 csipet só
  • 70 g puha vaj

A töltelékhez:

  • 180 g hántolt mandula
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 ek barnacukor
  • 5 ek puha vaj
  • 1 tojásfehérje
  • 2 ek tej

A tetejére

  • 1 tojás
  • ½ marék szórócukor
Fotó: Szilágyi Nóri

A tejbe keverjük a barna cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt és kb. 8 percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson az élesztő. A lisztet egy nagy tálba rakjuk, hozzákeverjük a sót, beleöntjük az élesztős tejet, összegyúrjuk a tésztát, majd amikor összeállt 2-3 lépésben, dagasztás közben hozzáadagoljuk a vajat. Mikor a tészta, sima és puha, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen. A töltelékhez a mandulát egy serpenyőben, közepes lángon pár perc alatt megpirítjuk, majd egy aprítógépben lezúzzuk. Az őrölt mandulát összekeverjük a többi hozzávalóval. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. 45×30-as méretű téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. A rövidebb felénél feltekerjük, átlósan egy sütőpapírral borított tepsibe fektetjük, letakarjuk és hagyjuk kb. további 20 percig kelni.

Fotó: Szilágyi Nóri

Utána ollóval, felülről, kb. 45 fokos szögben, jó mélyen bevagdossuk a tésztát, de óvatosan, hogy nehogy teljesen átvágjuk! Majd jobbra-balra kihajtogatjuk a bevágott tekercseket. Lekenjük kevés felvert tojással, megszórjuk szórócukorral és 175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a kalácsot, kb. 35 perc alatt.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások