Hirdetés

Zöldcitromos csirkeleves tortilla chipsszel

Hirdetés

Zöldcitromos csirkeleves tortilla chipsszel

Ez itt nem más, mint a Yucatán-félszigeten élő mexikóiak vasárnapi levese kis paradicsommal, római köménnyel, korianderrel és friss avokádóval turbózva.
Hirdetés

Hozzávalók 4 személyre

  • 1,5 liter szárnyasalaplé
  • 2 ek olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 friss zöld chili vagy más gonosz erejű zöld paprika
  • 300 g sült csirke maradék
  • 1 mk őrölt római kömény
  • 1 csipet oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss koriander
  • 3 lime
  • 1 puha avokádó
  • 2 marék natúr tortilla chips
Fotó: Fördős Peti

Egy lábasban felhevítjük az olajat és beledobjuk a finomra vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott paradicsomot (héj és magok nélkül) és egy magházától és ereitől megfosztott, szintén apró kockára vágott zöld chilit (vagy magyar erős paprikát). A zöldségeket közepes lángon 2-3 percig pároljuk, majd hozzádobjuk a kés lapjával összeroppantott és durvára vágott fokhagymát is. Oregánóval és római köménnyel fűszerezzük az amúgy is illatos keveréket, majd felöntjük az alaplével és kis lángon főzni kezdjük. Két lime levét belefacsarjuk a levesbe, és itt állítjuk be az ízeket: fokozatosan sót és borsot adunk hozzá, és ha kell, kevés további lime-lé mehet bele. Sós-savanykás ízvilágot kell kreálnunk, amelyben finoman megjelenik a római kömény aromája is − ettől lesz nagyon mexikói. Ezután további 5 percig főzzük, majd beletépkedjük a maradék csirkehúst, és éppen csak összemelegítjük. Tálaláskor az avokádót félbevágjuk, kiszedjük a magját, és szép vékony szeleteket vágunk belőle. A forró levest tányérba szedjük, majd 3 vékony szelet zöldcitromot dobunk bele, hozzáadunk adagonként 2-3 vékony szelet, héjától megfosztott avokádót és egy kis marék tortilla chipset, végül a gőzölgő tányért megszórjuk finomra vágott, illatos korianderrel.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások