Ez a palacsinta recept tökéletes reggelire, de ugyanennyire szuper desszertötlet is. Lépjetek ki a komfortzónátokból és felejtsétek el a szokásos kakaós/lekváros/nutellás palacsinta kombinációkat, mert ha megkóstoljátok ezt a ricottás krémmel töltött, narancsszirupos változatot, soha többé nem akartok majd visszatérni az egyszerűbb ízekhez!
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához (kb. 8 db)
- 260 ml tej
- 180 ml víz
- 150 g liszt
- 1 csipet só
- 1 tk cukor
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 2 ek mazsola
- 30 ml narancslikőr
- 350 g ricotta
- 2 ek porcukor
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs facsart leve
A sziruphoz:
- 2 ek vaj
- 1 nagyobb narancs kifacsart leve
- 4 ek cukor
- 1 tk vaníliás cukor
- 2 egész rúd fahéj
- pár szem szegfűszeg

Fotó: Szilágyi Nóri
Kezdésként a narancslikőrbe szórjuk a mazsolát, hogy tudjanak ázni amíg készül a palacsinta. A tésztához a lisztet egy edénybe rakjuk és folyamatos keverés mellett elkezdjük hozzácsorgatni a tejet és a vizet, így könnyen csomómentesre tudjuk keverni. Hozzákeverjük a sót, cukrot és tojásokat és enyhén kiolajozott, teflon palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. A ricottát elkeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, a narancs levével és reszelt héjával és az előre beáztatott mazsolával (az a cél, hogy lágyabb tölteléket kapjunk), majd ezzel megkenjük a palacsintákat és félbe, majd negyedbe hajtjuk, hogy körcikkeket kapjunk.

Fotó: Szilágyi Nóri
Előveszünk egy serpenyőt, a sziruphoz a vajat megolvasztjuk, majd mehet bele a narancslé, a cukor, vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg és a narancslikőr amiben a mazsolák pihentek. Kicsit összeforraljuk a szirupot, belerakunk a serpenyőbe 4 megtöltött palacsintát, átlocsoljuk őket a sziruppal, újra hagyjuk felforrni, hogy a palacsinták is átmelegedjenek és magukba szívjanak kevés szirupot és még melegen tálaljuk. A serpenyőben levő maradék szirupba rakjuk a másik 4 palacsintát és újra forralunk egyet rajta.