Hirdetés

Áfonyás-csokis ricotta pite

Cékla carpaccio

A legjobb dolog, ami egy sült céklával történhet!
Hirdetés

Áfonyás-csokis ricotta pite

Hirdetés

Ricottát pitébe? Naná! Nem kell mindig a megszokott túróhoz nyúlni, ha krémes, tejszínes jellegű sütire vágytok, nyugodtan használjátok az olaszok „túróját” , hiszen ez is tejből, csak másképpen készül. Mi nagyon szeretjük.

Hozzávalók (24 cm-es piteformához)

A tésztához:

  • 200 g hideg vaj
  • 120 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 300 g liszt

Az étcsokis áfonyás réteghez:

  • 250 g áfonya
  • 40 g cukor
  • fél citrom leve
  • 50 g étcsokoládé

A túrós réteghez:

  • 500 g ricotta
  • 100 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 narancs héja
  • 1 mk fahéj

A tésztához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, eldolgozzuk, belereszeljük a citrom héját, beleszitáljuk a lisztet és egyneművé gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tészta ¾-ét és beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig,  majd az alufólia és nehezék nélkül további 8 percig.

Fotó: Szilágyi Nóra

Az áfonyát a cukorral és a citrom levével összefőzzük és a kisült pitetésztába öntjük, megszórjuk durvára vágott étcsokoládéval. A túrós krémhez a ricottát összekeverjük a cukorral, tojássárgájával, belereszeljük a narancs héját, fahéjjal ízesítjük és rásimítjuk az áfonyás-csokis rétegre. A maradék tésztából vékony csíkokat vágunk és berácsozzuk a pite tetejét.  180 fokos légkeveréses sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a ricottás töltelék kissé megszilárdul. A kihűlt pite tetejét meghintjük porcukorral.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások