Na jó, kibírom, nem fogok New Orleansról ódákat zengeni, pedig lenne miről! Például a kreol konyháról, ami annyira sokszínű, és annyira izgalmas, hogy egyszer az életben mindenkinek ki kell próbálnia. Kezdjük ezzel a szaftos curryvel, amiben a csirkecomb annyira puhára sül, hogy konkrétan leomlik a csontról. Előre szólok, hogy függőséget okoz.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg csirke felsőcomb
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 konzerv darabolt hámozott paradicsom
- só, bors
- 1 csokor koriander a tálaláshoz
- 1 lime
- 400 g rizs
A páchoz:
- 4 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 púpos ek gyömbér (reszelve)
- 1 púpos ek friss kakukkfű (apróra vágva)
- 1 púpos ek friss petrezselyem (apróra vágva)
- 2 ek currypor
- 2 csapott tk kardamom (vagy 2 egész szem)
- 2 babérlevél
- 2 ek olívaolaj
- 100 ml víz

Fotó: Fördős Peti
2 csirkecomb kivételével az összesről lehúzzuk a bőrt, ezzel megelőzhetjük, hogy túl zsíros legyen a curry. Összekeverjük a pác hozzávalóit, beleforgatjuk a combokat, és minimum 4 órán át pihentetjük. Ha van rá egy egész éjszakánk, az a legjobb! A hagymát az olívaolajon üvegesre pácoljuk, a csirkecombokat a pácból kivéve jól körbepirítjuk. Hozzáadjuk a tálban maradt maradék pácot, és így 10 percig pároljuk. Ezután ráöntjük a konzerv darabolt paradicsomot, és fedő alatt 1 órán át főzzük a curryt, óvatosan kevergetjük, mert könnyen szétesnek. Ha letelt az 1 óra, magas lángon, sűrűbbre forraljuk a szószt, néha megkeverjük, hogy nehogy odakapjon. Rizzsel, friss korianderrel és lime-mal meglocsolva a legfinomabb!