Hirdetés

Croque Zé

Cékla carpaccio

A legjobb dolog, ami egy sült céklával történhet!
Hirdetés

Croque Zé

Hirdetés

A Croque Monsieur-t és annak tojással turbózott változatát, a Croque Madame-ot nyilván ismeritek, ezek valójában nem mások, mint menő francia melegszendvicsek. Na hát én ezeken az alapokon elindulva megcsináltam a saját verziómat, és annyira elégedett voltam vele, hogy rögtön el is neveztem Croque Zé-nek. Íme az én bombasztikus melegszendvicsem.

Hozzávalók (2 személyre)

  • 6 szelet puha, fehér kenyér
  • 8 szelet paprikás szalámi
  • 8−10 szelet brie sajt

A pestóhoz:

  • 4 dkg zöldfűszer  (petrezselyem, metélőhagyma, medvehagyma)
  • 2 dkg parmezán
  • 4 dkg hántolt mandula
  • 1 dl olívaolaj

A besamelhez:

  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 10 dkg reszelt aromás sajt (pl. parmezán)
  • fehér bors
  • szerecsendió

A pestóhoz először is száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk a mandulát, majd késes aprítógépbe tesszük, mellédobjuk a zöldeket és a reszelt parmezán nagyját (kevés kell a végén a szenyók tetejére). Elkezdjük aprítani, majd fokozatosan annyi olajat adagolunk hozzá, amennyitől sűrű és krémes lesz. Ha kész, áttesszük egy kis üvegbe. (Egyébként a hűtőben hetekig elvan, ha a tetejére olívaolajat öntünk, amely légmentesen lezárja.) A szendvicshez elkészítjük a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, kicsit lepirítjuk, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzáadjuk a tejet, és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk, beleszórjuk a reszelt sajtot, majd sóval, fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A kenyérszeleteket 180 fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk, a sütőt bekapcsolva hagyjuk. A pirított kenyérszeletekből négyet megkenünk pestóval, erre kerül egy vastag réteg besamel, a paprikásszalámi-szeletek és végül a brie sajtok. Két ilyen megpakolt szendvicset egymásra teszünk, majd a tetejükre jön még egy-egy szelet kenyér, jó sok besamel és a megmaradt parmezán. Mehet is vissza a forró sütőbe 15-20 percre, amíg a sajt megolvad, a kenyér pedig eggyé válik a besamellel. A sütőből kivéve szórjátok meg egy kevés metélőhagymával, és kész is vagytok!

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások