Hirdetés

Fahéjas csiga

Hozzávalók

12
csigához

A csigákhoz

8 dkg olvasztott vaj
20 dkg barna cukor
3 ek őrölt fahéj
160 ml langyos tej
4 dkg friss élesztő
10 dkg kristálycukor
2 db tojás
45 dkg kenyérliszt
1 tk só
55 g puha vaj

A cukormázhoz

2 ek puha vaj
2 ek víz
15 dkg porcukor
Hirdetés

Fahéjas csiga

Egy ezerszer bevált angolszász recept, amelyről mindig az derül ki, hogy nem lehet eleget csinálni belőle. Táplálkozás-szakértők szerint csúnya dolog a végén még cukros bevonatot is csorgatni rá, és bár igazuk van, ebben az esetben személyesen én adok nektek felmentést. Ez ugyanis így lesz a tuti.
Hirdetés

Hozzávalók

12
csigához

A csigákhoz

8 dkg olvasztott vaj
20 dkg barna cukor
3 ek őrölt fahéj
160 ml langyos tej
4 dkg friss élesztő
10 dkg kristálycukor
2 db tojás
45 dkg kenyérliszt
1 tk só
55 g puha vaj

A cukormázhoz

2 ek puha vaj
2 ek víz
15 dkg porcukor

Felolvasztjuk a 8 dkg vajat, elkeverjük benne a barna cukrot és az őrölt fahéjat, majd félretesszük. Egy kb. 30 x 35 cm-es sütőformát kivajazunk, kibélelünk sütőpapírral, amelyet szintén bekenünk vajjal.

Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá 1 evőkanál kristálycukrot, majd felfuttatjuk.

A felfuttatott élesztőt robotgép keverőtáljába öntjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojásokat, és az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót is, és megint összekeverjük. Kis adagokban a vajat is hozzáadjuk és sima tésztát gyúrunk belőle úgy, hogy a tészta ruganyos, sima és fényes legyen. Letakarjuk, és huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és egy 30 x 45 centis téglalappá nyújtunk. Megkenjük a fahéjas-cukros vajjal. A tészta szélesebb oldalát 1 centis sávban bekenjük vízzel. A másik hosszú oldaltól kezdve szorosan feltekerjük a tésztát, a végét a vizes csíkkal odatapasztjuk. Egy éles késsel 12 karikát vágunk a tekercsből, majd egymástól 2 centire elrendezzük az előkészített sütőformában. Letakarjuk, és egy újabb órát hagyjuk pihenni, amíg annyira megkelnek a tekercsek, hogy összeérnek. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Amikor betesszük a csigákat, a hőmérsékletet visszavesszük 190 fokra, és 20−25 percig sütjük − amíg szép aranybarnára sülnek. Közben felolvasztjuk a maradék vajat a vízzel, majd amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és a porcukrot is hozzákeverjük. Az így kapott cukormázat a sütőből kivett és kicsit kihűlt fahéjas csigákra csorgatjuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások