Hirdetés

OMG: nyári barackos tejberizs torta

Hirdetés

OMG: nyári barackos tejberizs torta

Hirdetés

Egyszer már megmutattunk, hogy milyen frankó édesség lehet egy jó gyümölcsös tejberizs. Juci ezt most kicsit továbbgondolta és összedobott egy hihetetlen krémes, barackos tortát belőle. Az a jó benne, hogy elkészíthető glutén- és laktózmentesen is, így biztos mindenkinek kedvére tehettek vele!

Hozzávalók (22 cm átmérőjű tortaforma, 12 szeletes)

A piskótához:

  • 2 tojás
  • 40 g cukor
  • 50 g rizsliszt

A tejberizses réteghez:

  • 200 g rizottó rizs
  • 100 g cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 800 ml rizstej
  • 2 citrom reszelt héja
  • 300 ml növényi habtejszín
  • 60 g porcukor
  • 15 g zselatin + 75 g víz

A zseléréteghez:

  • 4-5 db őszibarack
  • 1 csomag színtelen tortazselé

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel elkezdjük habosítani, majd hozzáadjuk a cukor felét és így verjük kemény habbá. A sárgáját a maradékkal pedig fehéredésig verjük. A tojássárgás részhez hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd csomómentesre keverjük a rizsliszttel. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokon, légkeveréses programon 10-15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült- e.
A tejberizshez a rizottó rizst beleöntjük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magját (beledobjuk magát a rudat is) és 400 ml rizstejet, majd közepes lángon, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A maradék rizstejet további két részletben adjuk hozzá, a végén lefedjük és hagyjuk, hogy magába szívja az összes tejet. A tejberizst kihűtjük, kivesszük belőle a vaníliarudat. A tejszínt a porcukorral felverjük, a zselatint a hátoldalán lévő használati útmutató szerint elkészítjük. A kihűlt rizsbe reszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a langyosra melegített zselatint és 2-3 részletben fellazítjuk a habbá vert tejszínnel. A kihűlt piskótára öntjük, hűtőbe tesszük fél órára.

Fotó: Szilágyi Nóra

Az őszibarackokat felezzük, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Kör alakban díszítjük vele a torta tetejét. A tortazselét a hátoldalán található használati útmutató szerint elkészítjük és ráöntjük a barackok tetejére, hűtőbe tesszük fél órára. Ezután nincs más dolgunk, minthogy elfogyasszuk.

Tipp:

  • Bármilyen más gyümölccsel is helyettesíthetjük a barackot, sőt a krémrétegbe is csempészhetünk belőle.
  • Ha nem cél, hogy glutén- és laktózmentes legyen, akkor a rizstejet tejre, a rizslisztet lisztre, a növényi tejszínt pedig állati tejszínre cserélhetjük.
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások