Hirdetés

Rozskenyér

Hot cross bun kalács

Süssetek ti is kalácsot!
Hirdetés

Rozskenyér

Hirdetés

A friss, meleg, ropogós héjú kenyérnél szerintünk kevés jobb dolog van, pláne ha van egy bevált receptetek, amivel mindezt a csodát az otthonotokban is el tudjátok készíteni.

Hozzávalók (1250 g-os kenyérhez)

A kovászhoz:

  • 200 ml sör
  • 1 tk méz
  • 50 g pizzaliszt (BL 00)
  • 100 g teljeskiörlésű rozsliszt
  • 10 g friss élesztő

A kenyérhez:

  • kovász
  • 300 ml sör
  • 1 tk olívaolaj
  • 1 tk méz
  • 350 g pizzaliszt (BL 00)
  • 100 g graham liszt
  • 100 g kenyérliszt (BL 80)
  • 10 g friss élesztő
  • 1 csapott mk. aszkorbinsav
  • 15 g só

Elsőként elkészítjük a kovászt; a sörben felfuttatjuk az élesztőt és a kétfajta liszt és a méz társaságában, egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap a kovászt és a többi hozzávalót egy tálba tesszük, jól összekeverjük és 20 percig dagasztjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük. Az idő elteltével átgyúrjuk a tésztát, kerekre formázzuk és egy szilikonos sütőpapírral bélelt kerek formába tesszük, bevagdossuk, megszórjuk egy kevés liszttel és még 1 órán át kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és egy hőálló tálban 1,5 dl vizet berakunk a legalsó szintre. A sütési idő első 10 perce után 200 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és további 35 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Egy rácsos felületen hagyjuk kihűlni.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások