Hirdetés

Zé-féle túrós smarni eperrel és áfonyával

Epres sajttorta

Imádjuk az epret!

Epres rizspuding

Százszor jobb mint a bolti!
Hirdetés

Zé-féle túrós smarni eperrel és áfonyával

Hirdetés

Morfológiailag a smarni, azaz a császármorzsa a serpenyőben süldögélők nemzetségébe és a palacsintafélék osztályába tartozik, éppen ezért a magyar elnevezés nem teljesen találó. Már csak azért sem, mivel a könnyű, illatos palacsintatésztát az igazi receptben nem morzsolják össze, hanem apró darabokra szaggatva sütik aranybarnára.Én még ezt a tépkedést-darabolást is kihagytam most, és szép kerek miniatűr palacsintákat sütöttem a tésztából, amibe jó nagy adag alpesi túrót is kevertem, a kis palacsintákat pedig édes tejföllel és friss áfonyával, eperrel turbóztam fel.

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 300 g túró
  • 250 g liszt
  • reszelt citromhéj
  • fél zacskó sütőpor
  • 3 dl tej (ha nagyon száraz túrót használtok, lehet kicsit több)
  • 150 g tejföl
  • 250 g eper
  • 100 g áfonya

Először is válasszatok szét két tojást két külön tálba. A fehérjét egy csipet sóval verjétek kemény habbá, a sárgáját pedig 5 evőkanál kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral keverjétek habosra. Ez utóbbihoz adjatok 250 g lisztet, ugyanennyi friss túrót (a maradék túrót rakjátok félre a tálaláshoz), fél csomag sütőport és az egészet keverjétek szépen el fakanállal. Most jöhet hozzá 2-3 részletben a tej, hogy szép csomómentes legyen a keverék. Dobjátok hozzá egy citrom reszelt héját, végül óvatosan forgassátok bele a felvert tojásfehérjét is.

Az alpesi smarni készítésénél fontos, hogy ezt a finom, sűrű palacsinta állagú krémet vajon süssük meg, ez extra aromákat ad majd az édes tésztának. Miközben sülnek a kis smarni-palacsinták, a megmaradt túrót egy kanál cukorral és a tejföllel keverjétek ki jó alaposan, az epreket pedig vagdossátok negyed cikkekre.

Jöhet a tálalás! A kisült smarniból egyet dobjatok a tányér közepére, pakoljatok rá egy kevés édes tejfölös keveréket, két-három darabot a cikkekre vágott eperből és pár szem áfonyát. Jöhet rá a következő smarni, majd újból a tejfölös-gyümölcsös cucc. Csináljatok tetszés szerint 3-4-5 emeletes tornyokat, a tetejére dobjatok egy kanálka édes tejfölt és egy kevés gyümölcsöt. Mehet rá egy kis porcukor, díszítésnek pedig egy friss mentalevél. Kész is vagytok! Majd szóljatok vissza, hogy milyen lett!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások